Så väljer du rätt hundfoder

Vill man ha en pigg och frisk hund räcker det inte med att bara ge den matrester. I stället måste man ge den ett näringsrikt hundfoder. Här är några tips.

En hund behöver, precis som människor, bra och näringsrik mat. Men det som är bra mat för oss behöver inte nödvändigtvis vara rätt mat för en hund. För att säkerställa att hunden får i sig alla näringsämnen den behöver ska man ge den ett bra hundfoder. Det finns både torrfoder och våtfoder att välja mellan.

De flesta väljer torrfoder eftersom det ofta är mer ekonomiskt men också enklare att dosera. Men är hunden sjuk eller har dåliga tänder kan det vara bättre att ge den våtfoder. Likaså om det är väldigt varmt och hunden behöver få i sig extra vätska. Det går så klart även att kombinera de olika fodersorterna.

Finns det prisvärda hundfoder?

Tycker man att det är svårt att välja foder till hunden kan man rådfråga veterinären eller personalen i en djuraffär. Idag går det även att hitta prisvärda hundfoder av bra märken i många trädgårdsbutiker och varuhus. Väljer man ett mer välkänt märke kan man vara säker på att hundfodret är väl sammansatt.

Men tänk på att också anpassa mängden hundfoder efter hundens ålder, fysik och storlek. Ofta står det på förpackningen hur man ska dosera hundmaten. Men är hunden överviktig kan man behöva minska doseringen något så att hunden går ner i vikt. Viktigt är även att man aktiverar hunden och ser till att den rör på sig tillräckligt.