Dags för risktvåan?

Ett av de mest lärorika och samtidigt roliga momentet i körkortsutbildningen är såklart halkkörningen. I Stockholm finner du halkbana i bland annat Gnesta, men även på flera andra ställen.

Vad kul att körkortet är inom nära räckhåll. Efter riskettan så är det dags för nästa steg. I risktvåan så är det en kortare teoretisk del samt halkbanan som ska göras. Letar du efter halkbana i Stockholm så finns det flera. Gnesta har en som är populär.

Den teoretiska och praktiska delen

Du börjar med en kort teoretisk del där du tillsammans med din handledare går igenom olika scenarion som kan uppstå i trafiken. Diskussionen kan exempelvis handla om dessa frågor: Hur gör man om det kommer vilt på vägen i en kurva? Vad är riskerna med vinterkörning och vid våt vägbana? Efter den teoretiska delen kommer det roliga, nämligen halkkörningen.

Körning på halt väglag kommer alla förare att få uppleva, så det är viktigt att du även får testa på praktiskt att köra under dessa förhållanden. Vid körning på halkbana så används ett system för att kontrollera hur du använder broms- och kopplingspedal i samspel. På halkbanans bilar så är lampor monterade på taket som gör att din handledare kan se när du använder kopplingen och bromsen. Kom ihåg att använda dessa på rätt sätt så kommer allting gå smidigt.

Missa inte att det finns hastighetsgränser på banan att förhålla sig till med, exempelvis när man kör ut och in på själva halkbanan. Ett lätt misstag att göra när man är fokuserad på själva halkkörningen. Läs mer om halkbanan här: https://www.halkbanastockholm.biz/