När sockerberoendet går överstyr

Det är jobbigt med ett sockerberoende som inte går att hantera. Riskerna med sockerberoende är inte bara ökad vikt. Tänderna tar också stryk av socker vilket tandvården kommer säga till om.

Socker är ljuvligt sött, det tycker de flesta. Det är också en källa till något som kan leda till beroende, som en drog. Man försöker lära barnen att hålla sig till lördagsgodis, men vad gäller när man märker att barnen snattar godis ur skafferiet? När man hittar godisgömmor på rummet i lådor och skåp är det lätt som förälder att bli uppgiven.

Det är enkelt att säga till någon annan ”det är bara att sluta köpa hem godis”, men ofta är problemet mer långtgående än så. Hur lätt är det inte att med hjälp av socker, kakao, havregryn och smör röra ihop en chokladbollssmet att äta istället? Man tjänar inget på att helt förbjuda saker, ofta leder det till andra problem. Däremot kan man som förälder i förväg prata med tandläkare i Solna inför en kontroll om godisproblemet.

Ta hjälp av tandläkaren

Tandläkaren kan då göra barnet uppmärksam på att det syns på tänderna att man småäter godis och andra sötsaker flera gånger i veckan. Det ska dock inte vara en pekpinne, utan mer en upplysning som barnet kan ta till sig. Förhoppningsvis får man bukt med problemet innan det blir ett större problem för tänderna. Det finns självklart andra problem man kan ha med tänderna än socker. Det är viktigt att man lär barnen en grund, för tänderna ska finnas där livet ut.